Albisteak

BERRIA

WEBINAR: patata ureztatzean berritzen, doitasunezko tresnak erabiliz

17 martxoa 2021

WEBINAR

Patata ureztatzean berritzen, doitasunezko tresnak erabiliz

Laborantzako patataren ureztapenaren kudeaketan doitasun tresnak sartzeak uraren erabilera optimizatzeko eta ekoizpen hobeak lortzeko balio du.

Mintegian, doitasun tresna desberdinak aztertuko ditugu eta UAGA, UDAPA, GARLAN eta  NEIKERek  parte hartzen duten UREZPAPA proiektuaren proba pilotuan lortutako emaitzetan murgilduko gara. Proiektu honek informazio digitala eta sektore  tekniko eta nekazarien ezagutzak modu praktikoan uztartzen saiatzen da, laboreak ureztatzeko uraren erabilera optimizatzeko.

  • DATA: 2021/03/31ean
  • Ordutegia: 9.30 – 10.30

 

 

PROGRAMA

9.30-9.45: Jardunaldiaren eta UREZPAPA proiektuaren aurkezpena

Proiektuaren proposamena / beharra. Jon Legorburu eta Ana Carrasco (UDAPA)

Berrikuntza, doitasun tresnak eta sektorearen digitalizazioa. Sugoi Auzmendi (UAGA)

9.45-10.15: Patata ureztatzearen optimizazioa doitasun tresnak erabiliz

Gorka Landeras (NEIKER)

Ureztatzean doitasun tresnen ikuspegia. Zundak / URA

Probes / URA proba pilotuen emaitzak (Elburgo)

Simulazioaren emaitzak (Foronda)

URA aplikazioa. Adibide praktikoa

10.15-10.30: egunaren itxiera

Eztabaida foroa

 

HIZLARIAK

ANA CARRASCO: Udapako I + G + b Saileko zuzendaria, produktu berriak garatzeko arloan eta nekazaritzako elikagaien teknologia berrien aplikazioko buru da.Bere esperientzia profesionala barietate berriak lortzearekin eta bioteknologiaren aplikazioarekin hobekuntza prozesuan lotutako nekazaritza enpresetan egindako ikerketekin lotuta dago, oinarri zientifiko eta teknologikoa duten enpresentzako negozio planak garatzean eta enpresaren kudeaketan eta eta oinarri teknologikoko enpresa baten kudeaketan, hazitako patatei aplikatutako teknologia berriekin lotuta.

JON LEGORBURU: Nekazaritzako Ingeniari Teknikoa da eta bere lan jarduera nekazaritza ustiapenekin lotuta egon da. Laneko bizitza Garlan S.Coop-en hasi zuen eta 2004an UDAPAn sartu zen lehengaien harrerako arduradun gisa, urteetan zehar kooperatibaren barruan funtzio desberdinak garatuz. 2017az geroztik, Udapako bazkide ekoizleei aholkularitza teknikoa kudeatzen eta ematen diete, bai kontsumitzeko patatetan bai hazitako patatetan, eta aktiboki kolaboratzen du kooperatibako I + G + B proiektu desberdinetan.

SUGOI AUZMENDI: UAGAko ingenieri agronomoa eta teknikoa eta berrikuntza proiektuen arduraduna.

GORKA LANDERAS: Ingeniari agronomo doktoreak, 20 urteko esperientzia du nekazaritza ekoizpenean, laborantzetako ur beharrak kalkulatzeko ereduetan, agrometeorologian eta laborantza zabaletan esperimentatzen. 15 urte baino gehiago daramatza ureztapenaren programazioarekin, laborantzetako ur-beharren estimazioarekin eta lurzoruko ur-balantzearekin lotutako azterketetan, eredu matematiko desberdinak erabiliz. Agrometeorologiaren alorrean, aldagai meteorologikoen denbora-serieak aztertzearekin eta aldagai meteorologikoen zenbatespenarekin lotutako tresna matematiko desberdinak erabiliz egindako azterketak egin ditu, horien artean adimen artifizialean oinarritutakoak nabarmentzen dira. Azken urteetan bere ikerketa interesak eredu agronomikoen azterketara bideratu dira, aholku agronomikoko tresnak hobetzeko eta, horrela, nekazaritza jardueraren berezko ziurgabetasunak murrizten saiatzeko.