Albisteak

BERRIA

Kafe-hondarrak abereentzako elikagai bihurtzeko proiektu batean parte hartzen ari gara

21 urtarrila 2021

Kafe-hondarrak abereentzako elikagai bihurtzeko proiektu batean parte hartzen ari gara

  • Ekimenak lagundu egiten du Horeca sektoreko hondakinen ingurumen-inpaktua minimizatzen, baliabideak modu eraginkorragoan erabiltzen eta klima-aldaketaren erantzule diren berotegi-efektuko gasak murrizten.
  • Ikerketa-taldeak egindako aurretiazko probei esker, kafea behi- eta ardi-aziendaren osagai elikagarri eta seguru gisa balorizatu ahal izan da.
  • AZTIk Life-ECOFFEED proiektua koordinatzen du, eta bertan parte hartzen dute NEIKERrek, NADEU erriberako hornitzaile teknologikoak, Ecogras azpiproduktuak kudeatzen dituen enpresak, EUSKOVAZZA Euskadiko Café Lavazzaren hornitzaileak, BEHIALDE esnetarako behien abeltzaintzako ustiategiak eta UAGA Arabako nekazaritza eta abeltzaintzako sektorea ordezkatzen duen elkarteak.

Urtero 2,67 milioi tona kafe kontsumitzen dira Europar Batasunean eta hondakin kopuru handiak sortzen dira, hala nola posoak edo kapsulak. Bestalde, abeltzaintza-sektoreak, gaur egun soja-irinaren edo zerealaren merkatuaren mende dagoenak, osagai berri jasangarriagoak behar ditu bere dietetan, etorkizunean jasangarritasuna bermatzeko. Testuinguru horretan sortu zen Life-ECOFFEED ekonomia zirkularreko proiektua, HORECA sektorean (hotelak, jatetxeak eta kafetegiak) ekoizten den kafeari balioa ematea helburu duena, esnetarako behi-azienden eta ardi-azienden dietetan osagai alternatibo gisa. Ekonomia zirkularreko ekimen honen helburua da konponbide berritzaile eta jasangarri bat garatzea, erakustea eta ezartzea eskala errealean, kafearen pisua berreskuratzeko, animaliak elikatzeko osagai gisa berrerabiliz. Ekimen horrek lagunduko du, alde batetik, hondakin organikoek ingurumenean dituzten ingurumen-inpaktuak minimizatzen, kasu honetan kafe-lekuak, eta, bestetik, baliabideak modu eraginkorragoan erabiltzen, abeltzaintza-sektoreari lehengai jasangarriago berri bat eskaintzen baitzaio. Horri guztiari esker, gainera, klima-aldaketaren erantzule diren berotegi-efektuko gasak murriztuko dira.

Erronka nagusiak

Irailean abiatu zen proiektuaren erronka nagusiak honako hauek dira: sistema logistiko eraginkor eta seguru bat definitzea, maila higienikoan, Horeca sektoreko kafe-lekuak biltzeko, eta kafe-lekua egokitzea, osagai seguru eta osasungarri gisa, esnea ekoizten duten behientzako eta ardientzako pentsuak egiteko.

Life-ECOFFEED ekimena Europako Life Environment and Resource Efficiency programak finantzatuko du % 55ean. 2023ko martxoan amaituko da, eta Azti izango du buru, elikagaien azpiproduktuen koordinatzaile eta balorizazioan aditu gisa. AZTIz eta NEIKERrez gain, partzuergoko kide dira NADEU Riera teknologia hornitzailea, Ecogras azpiproduktuak kudeatzen dituen enpresa, EUSKOVAZZA Euskadiko Café Lavazza hornitzailea, BEHIALDE esnetarako behien abeltzaintzako ustiategia eta UAGA, Arabako nekazaritza eta abeltzaintzako sektorea ordezkatzen duen elkartea.

Related posts