Albisteak

WEBINARRA

Birosia kontrolatzeko estrategiak Ibarrako piparren laboreetan

2023ko urtarrilak 25

13:00etatik-14:00etara

“ON LINE”

Ibarrako pipermina bertako barietate estimatua da, baina ekoizpenean galera larriak eragiten dituzten afidoek transmititzen dituzten birusekiko sentikorra da, tokiko merkatuetako produktu freskoari zein ontzien industriak erabiltzen duen ozpinetako produktuari eragiten diona baita.
Lan-dinamika berritzaile bati esker, IBARLUR bezalako pipermina ontziratzeko kooperatiba baten, piperren ekoizleen, aholkularitza-teknikarien eta NEIKER zentro teknologikoaren arteko lankidetza estuan oinarrituta, kudeaketa sistema berriak garatu dira birosiaren Ibarrako pipeminen uztetan infekzioak hobeto kontrolatzeko.

Webinar honek sektore honetan hainbeste eragiten duen piperren birus-arazoa murrizteko jarraitutako lan-dinamika aurkeztuko da, lursailetako afidoen jarraipenaren-kontrola, birusa hartzen duen basa flora, hesi fisikoen ezarpena, ingurumena errespetatzen duten uxagarrien erabilpena eta, azkenik, esperientzia gainontzeko sektoreei transferituz.

  • ANTOLATZAILEA: NEIKER
  • NORI ZUZENDUTA: Langile teknikoak eta ikertzaileak eta baratze-ekoizpenean lan egiten duten pertsonak

PROGRAMA

13:00-13:15 Jorge Arizmendi, ABELUR teknikaria eta GILBEko koordinatzaile teknikoa.
13:15-13:30
Mikel Ojinaga, Eusko Jaurlaritzako doktorego aurreko bekaduna, NEIKEReko Landare Ekoizpen eta Babeserako Sailean.
13:30-13:45
Santiago Larregla, NEIKEReko Landareen Ekoizpen eta Babeserako Saileko ikertzaile nagusia.

13:45-14:00 Garderak eta eztabaida foroa