BERRIA
Berrikuntzak lupuluaren laborantzan Espanian, nekazaritza ustiategien iraunkortasuna hobetzeko
18 abuztua 2020Kalitateko lupuluak talde operatiboko kideek, 3 autonomia erkidegoetako 8 lan talde biltzen dituzte, Espainian lupulua lantzen duten berrikuntzari buruzko proiektua aurkeztuko dute nekazaritzako eragiketen iraunkortasuna hobetzeko. Bilera, “On Line” egingo da datorren abuztuaren 19an goizeko 10etatik aurrera.
Abuztuaren 19an, lineako ekitaldi bat egingo da eta bertan, Kalitateko lupuluak osatzen duten talde operatiboko Gaztela eta Leongo, Galiziako eta EAEko instituzioetako eta entitateetako ordezkariek parte hartuko dute, ak, baita beste eskualdeetako kolaboratzaileek ere. Bilera honen helburua, nekazaritza ustiapenen jasangarritasuna hobetzekoazken berrikuntzak lupuluaren laborantzan Espanian egitasmoaren azken aurrerapenak aurkeztea da.
Landa Garapeneko Europako Nekazaritza Funtsak finantzatzen duen proiektu honek, Espainiako lupuluaren haztegien lehiakortasuna hobetzea du helburu, laborantza kudeaketa iraunkorraren bidez. Proiektuaren helburu nagusiak izurriteen eta gaixotasunen kontrol iraunkorra, ureztatze eta ongarritze sistemen optimizazioa eta ustiategien ingurumen eta ekonomia iraunkortasuna bezalako gaien inguruan dabiltza.
Ekitaldian parte hartzeko beharrezkoa da aldez aurretik izena ematea:
Kalitatezko Lupuluak Talde Eragilea
Talde eragilea 2018an sortu zen berrikuntza sustatzeko eta Espainian, lupuluaren laborantza hobetzeko helburuarekin. Horretarako, lupulua hazteko gune nagusiak abian jarri ziren: Gaztela, Leon, Galizia eta Euskal Herria. Talde eragileko kideek eta kolaboratzaileek arlo hauetan egiten dute jarduera eta sektoreko balio katearen segmentu desberdinak irudikatzen dituzte.
Talde eragilea nekazari, ekoizle eta merkaturatzaile ordezkatzen duten hainbat entitatek osatzen dute: SAT LÚPULOS DE LEON, COOPERATIVA LUTEGA, HOPSTEINER ESPAÑA bezalakoak. UNIVERSIDAD DE LEÓN eta UNIVERSIDAD DE SANTIAGO bezalako unibertsitateak, zehazki CAMPUS TERRA. Ikerketa zentroak, esaterako, AGENCIA GALEGA DA CALIDADE ALIMENTARIA (AGACAL), Gaztela eta Leongo Nekazaritzarako Institutu Teknologikoa (ITACyL) eta Nekazaritza Ikerketa eta Garapenerako Euskal Institutua (NEIKER).
Talde Eragileak “Cerveceros de España”, Poeda (León) eta Mariñas-Betanzos (Galizia) elkarteen laguntza ere badu.
Taldekideek beren lehentasunezko jardueren esperientzia dute lupulua lantzen. Talde Operatibo honen osaerak, beraz, nekazarien, aholku zentroen, enpresen eta ikerketa sektorearen arteko ezagutza trukatzea bermatzen du.