BERRIA
NEIKERek nekazaritza birsortzailearen papera defendatu du EIT Food Next Bite 2024an ingurumen-inpaktua murrizteko
16 urria 2024
- Zentro teknologikoak elikadura-sistemen eraldaketaren erronkei heldu die aste honetan Erroman (Italia), sektoreko beste eragile lider batzuekin batera
- Zehazki, Transferentzia eta Merkatuko arduradun Iker Bilbaok nekazaritza birsortzailearen onurak eta berotegi-efektuko gasen emisioak arintzeko lurzoruaren potentziala azaldu ditu hitzaldi batean
- Bertan izan dira, halaber, Leire Barañano, NEIKEReko zuzendari nagusia, eta Olatz Unamunzaga, zentruko Berrikuntza eta Teknologia arduraduna
Hondakinak murriztea eta elikagaien ekoizpen jasangarriko praktikak sustatzea funtsezkoak dira egungo nekazaritzako elikagaien sistemaren erronkei aurre egiteko. Horixe izan da EIT Food Next Bite 2024ren ardatz nagusietako bat. Elikagai-sistemak eraldatzeko ekitaldia izan da, eta sektoreko lider eta eragile nabarmenak bildu ditu aste honetan Erroman.
aTestuinguru horretan, NEIKER zentro teknologikoak zeregin nabarmena izan du Transferentzia eta Merkatuko arduradun Iker Bilbaoren parte-hartzearen bidez, “Hausnarketarako bultzadak eta ekintzara bideratutako eztabaidak | Berotegi-efektuko gasen isuriei aurre egitea” izeneko ponentziaren bidez, Net Cero elikadura-sistemari eskainitako blokearen barruan.
Bere hitzaldian, Bilbaok nekazaritza birsortzailearekin lotutako praktikak azaldu ditu, lurzoruen osasuna hobetzea eta lurzoruan karbonoa atzituz berotegi-efektuko gasen isuriak arintzea helburu dutenak. “Teknika horiek lurzoruaren gainazaleko geruza hobetzean eta biodibertsitatea, jarduera biologikoa eta karbono-biltegiratzea bultzatzen duten metodoak ezartzean oinarritzen dira”.
Estrategia horien bidez lortzen diren beste onura batzuk hauek dira: ura atxikitzeko gaitasuna handitzea, lurzoruaren egitura hobetzea eta higadura murriztea, bai eta ongarrien, pestiziden eta erregaien erabilera murriztea ere.
Atmosferako CO2-a murriztea
Klima-aldaketaren ondorioak arintzeko jardunbideen multzotik, karbonoaren nekazaritza praktikan jartzeko aukera nabarmendu zuen Bilbaok, hau da, nekazaritza-eragiketak aldatzeko eta lurzoruan karbonoa biltegiratzeko lurra erabiltzeko diseinatutako tekniken multzoa. Zehazki, praktika horien helburua da atmosferaren CO2-a murriztea eta berotegi-efektuko gasen emisioak murriztea, lurzoruan eta landareetan biltegiratutako karbono-kantitatea handituz.
“Atmosferan karbono dioxidoaren kontzentrazioa murriztean klima-aldaketari aurre egiten laguntzeaz gain, nekazariei pizgarri ekonomikoak eskaintzea ere bilatzen dute estrategia horiek, beren lurretan harrapatzen duten karbonoagatik ordainketak jaso baititzakete”, adierazi du NEIKEReko Transferentzia eta Merkatuko arduradunak.
Bere hitzaldian adierazi zuen bezala, praktika horien inplementazioak hainbat erronka ditu, eta erronka horiek konpondu egin behar dira eraginkortasuna handitzeko. “Klima-aldaketari aurre egiteko potentzial handia duen arren, gai batzuek arreta behar dute, hala nola lurzoruan eta biomasan biltegiratutako karbonoa neurtzeko eta egiaztatzeko moduari buruzko irizpide argiak ezartzeko eta epe luzerako biltegiratzea ziurtatzeko beharra”, ziurtatu zuen.
Iker Bilbaoren parte-hartzeaz gain, Leire Barañano NEIKEReko zuzendari nagusia eta Olatz Unamunzaga zentruko Berrikuntza eta Teknologia arduraduna ere izan dira ekitaldian.
NEIKERek EIT Food Next Bite 2024n parte hartu du, zentroa 2019az geroztik lankidetzan ari den EIT Food elikadura-berrikuntzako ekimenaren bazkide estrategiko bihurtu eta hilabetera. Estatus berri horren bidez, NEIKERek elikadura-sistemen eraldaketarekin duen konpromisoa nabarmendu du, eta nekazaritzako elikagaien sektorearen abangoardian duen posizioa indartu du.
EIT Food Next Biteri buruz
EIT Food Next Bite elikagai-berrikuntzaren arloko ekitaldi garrantzitsua da, eta iritzi-liderrak, sektoreko berrikuntzari lotutako eragileak eta nekazaritzako elikagaien industriaren aldaketan adituak diren langileak biltzen ditu. Topaketa hau elikadura-sistemen eraldaketan oinarritzen da, iraunkortasuna, hondakinen murrizketa eta kontsumo arduratsuko praktiken sustapena bezalako gai kritikoak jorratuz.
Hitzaldi, eztabaida eta tailerren bidez, parte-hartzaileek ezagutza eta estrategia berritzaileak partekatzen dituzte, elikagaien ekoizpenean eta banaketan etorkizun iraunkorragoa eta eraginkorragoa eraikitzen laguntzeko sektorearen erronkei aurre egiteko.