Gaixotasuna infekzio bakteriano batek eragiten du nagusiki, eta esne mastekatuaren bakterio espezieen espektro zabal bat isolatu da. Aitzitik, bakterioak bakartzeko metodo konbentzionalak (urre patroia), mastitisa eragiten duten bakterio patogeno gutxi batzuenagana baino ez dira zuzentzen, eta mastitis klinikoko esne laginen %25 ingurutan kultibo negatiboko emaitzak lortzen dira.
Azterketa metagenomikoek behien ugatz guruin sanoan –orain dela gutxi antzua zela uste zen– dauden hainbat bakterio komunitate deskribatu dituzte. Emaitza horien ondorioz, ugatz sanoa askotariko mikrobiota bat bizi delako teoria sortu da, eta, orain, disbiosia proposatzen da (mikrobio komunitatearen oreka normalaren nahasmendua) mastitisa eragiteko faktore moduan.
Horrez gain, oritza da (txahal jaio berriak hartzen duen lehen elikagaia) hesteen osasunean lehendabizi eragiten duen elikagaia. Aitzitik, oritz kantitatea osaera nutrizionalarekin eta IgG kontzentrazioarekin baino ez da definitzen, zelula immunitarioen eta mikrobiotaren konposizioa kontuan hartu gabe.
Hipotesitzat hartuta ugatzaren mikrobiotaren konposizioa eta dibertsitatea aldatzeak, alde batetik, mastitisa hastea edo aurrera egitea eragin dezakeela, eta, bestetik, aldaketa horiek eragin negatiboa izan dezaketela umeen hesteetako mikrobiotaren garapenean, eta, ondorioz, bizitzaren lehen etapetan gaixotasun infekziosoak izateko joera handitu daitekeela, proiektu honetan hau egin nahi dugu: karakterizatu egingo ditugu behien esnearen mikrobiota edoskitzaroko etapa desberdinetan (lehorketaren aurretik, oritza, jetzialdia) eta txahalen hesteetako mikrobiota. Analisi longitudinal horrek jetzialdi osoa hartuko du, eta behi ugatzen mikrobiotaren dinamika karakterizatuko da hainbat egoeratan (mastitisaren egoera, paritatea eta mikrobioen aurkako terapia).
Txahalen hesteetako mikrobiota amen oritzaren mikrobiotarekin eta kalitate immunologikoarekin alderatuko da, txahalek gaixotasun infekziosoak hartzeko joeran duten eragina ikertzeko.
Azkenik, esnearen erresistentzia ere karakterizatuko da, mikrobioen aurkako kontsumoaren eta esnearen erresistentziako gene mota desberdinen ugaritasuna ikertzeko. Proiektuak lagunduko digu esnearen mikrobio komunitatearen garrantzia hobeto ulertzen, mastitisaren garapenari eta txahalen osasunari dagokienez.